Dit recept komt uit het tijdschrift Paleo. Voor mensen die het ook willen maken, tijdschrift nr 3 van dit jaar (2020)

De titel is wel havermout, maar paleo is glutenvrij, dus echte havermout is het niet. Of het smaakt naar ‘echte’ havermout, geen idee, want dat heb ik nooit gegeten. Deze daarentegen vind ik wel erg lekker.

En eigenlijk is het vrij makkelijk te maken ook. Gezien auteursrecht publiceer ik hier niet het volledige recept. Maar het is een kwestie van ’s avonds noten weken. Die ’s ochtends door de keukenmachine gooien met oa wat dadels en chiazaad. In de pan en kokosmelk erbij tot het een glad mengsel is en het ook warm is.
De banaan bak je ondertussen in wat olie, gemengd met honing en kaneel. Voor de foto had ik er nog wat nootjes overheen gestrooid, volgens het recept moet dat ook. Maar na die 1e keer dat ik het maakte heb ik die steeds achterwege gelaten.

Volgens het recept is het voor 6 personen. In eerste instantie dacht ik: “Ja, dag, dat zijn wel hele kleine porties”. Dus had ik de hoeveelheid van 6 verdeeld over 3 bakjes. Op de foto zie je dus eigenlijk een dubbele portie. Zowel qua havermout, als qua banaan.
Bakje ging niet leeg dus ook. Het vult echt wel behoorlijk goed. Maar voor 6 porties vind ik het wat karig, dus ik verdeel het tegenwoordig over 4 porties.

De havermout is prima in te vriezen en/of in de koelkast te bewaren. De banaan zou ik ofwel weglaten als je het opnieuw opwarmt of gewoon vers bakken. Doordat er in de havermout chiazaad zit, wordt het wel wat dikker als het wat langer staat. Dat is prima op te lossen door het eerst een beetje op te warmen in magnetron of een pannetje en er daarna nog wat extra kokosmelk door te mengen tot je de gewenste dikte hebt en het dan verder op te warmen. Door het op warmen wordt het ook wat dunner. Dus als je eerst vocht toevoegt en dan opwarmt, dan wordt het wel erg dun (en ja, dat weet ik proefondervindelijk 😉 ).

Korte samenvatting:
Niveau: makkelijk
Porties: 4 (ook al zegt het recept 6, hangt ook af van hoeveel honger je in de ochtend hebt)
Prepbaar: De havermout wel, de banaan niet. De noten moeten de nacht ervoor ook al in water gezet worden om te weken.
Invriesbaar: Ja, de havermout dan. De banaan zou ik niet eerst bakken en dan invriezen. Het is wel zo dat bij opwarmen je aan het einde / halverwege even moet kijken naar de dikte en mogelijk wat kokosmelk/amandelmelk moet toevoegen. Het chiazaad neemt vocht op, waardoor het dikker wordt.

Meer meer meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.