Sja, innerlijk vuur. Dat klinkt alsof je het ineens moet weten en of je dan ‘nooit’ meer moe bent zolang je daarmee bezig bent. Maar ondertussen is er al meerdere keren tegen me gezegd dat ik daar toch eens naar op zoek moet gaan. Soms met wat duurdere woorden als “intrinsieke motivatie”.

En dat klinkt natuurlijk leuk. Zoek naar wat je energie geeft. Maar waar en hoe ga je dat vinden? Op het ‘normale’ werk nu niet. Maar of dat aan het werk of aan de energie ligt? Geen idee. Dat maakt het ook lastig, in hoeverre is dat vuurtje gedoofd vanuit de belasting die te hoog was, of de belastbaarheid die te laag is.

Dus ja, waar begin je? Bij een nieuwe hobby? Mogelijk. Ik heb al jaren het idee om iets met fotografie te doen. En mijn vriend had bedacht om zijn fototoestel / camera mee te nemen naar mij. Dan wordt het wel erg makkelijk. Ik had ‘vroeger’ een kleine compactcamera, daar heb ik best heel veel foto’s mee gemaakt. Ondertussen is de techniek ontzettend veranderd en blijkt dat ik met mijn telefoon net zulke goede, zo niet betere foto’s maak dan met het compact cameraatje. Maarja, heel veel opties heb je niet met zo’n telefoon. Van mijn vriend mag ik met zijn spiegelreflexcamera van ondertussen ook al een behoorlijk aantal jaar oud wel oefenen.

Zo gezegd en zo gedaan. Nou, nee. Klinkt makkelijker dan gedaan. Naja, oefenen kan wel. Maar scherpe foto’s maken is een ander verhaal. Oke, het helpt natuurlijk niet dat het al donker was toen ik naar buiten ging. En het helpt ook niet dat als ik geen idee heb hoe ik instellingen verander. Werd dus steeds een “schat, hoe moet het iets lichter / donkerder”, of een “schat, hij kan niet meer zelf scherpstellen, hoe zet ik die op handmatig? En hoe stel ik dan zelf scherp”. Met andere woorden, ik heb nog een hoop te leren.

Wat ook erg opviel. Ik heb geen vaste hand. Nou kan ik natuurlijk daar smoesjes voor gaan aanvoeren. Het was donker, dus lange sluitertijd. En best zware camera met lens, dus hou die maar voor wat langere tijd heel stil. Ik kan ook gewoon zeggen dat ik geleerd heb dat in het donker ik een statief moet meenemen. Was overigens wel grappig om daarna op de foto’s te zien hoe je beweegt. Een soort golfje, achtje achtig iets.

Maar eens kijken naar youtube filmpjes en vooral veel oefenen. En ervaren wat dat met dat vuurtje gaat doen. De foto’s van gisteren zijn in ieder geval niet echt publiceer waardig. Thuis nog wat foto’s van bloemen gemaakt, die zijn nog wel een soort van scherp. Maarja, goed licht. Dat scheelt een hoop.

Meer meer meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.