Smoothies, een veelzijdig begrip eigenlijk wel. Want sommigen denken daarbij vooral aan een lekker drankje. Een soort gezondere drinkyoghurt, gemaakt van vers fruit en minder toegevoegd suiker. Anderen denken eerder aan een wat dikkere variant, die je nog steeds wel kan drinken, maar waarbij dat wel wat meer moeite kost.
En je hebt nog de smoothie bowls. Die je dus niet drinkt maar naar binnen lepelt. Dat is meer een soort zelfgemaakte vla.

Wat is mijn mening over smoothies? Als eerste, lekker! Maar niet altijd zo gezond en verstandig als ze lijken te zijn. Zeker niet de varianten die je in de winkel koopt. Hoe lekker die soms ook zijn. Vaak zit daar best nog een hoop suiker in. Of zou het een aardbeien smoothie zijn en zit er vooral heel veel appel en ook een verdwaalde aardbei en vooral veel aroma in. Dan schiet het denk ik zijn doel voorbij.

De smoothie van de header foto is gemaakt van een bak aardbeien uit de moestuin van mijn schoonouders en 2 bananen. Verder is er helemaal niets toegevoegd. Een glas was voor mijn vriend en eentje voor mij. Waar je dan kan denken dat dat gewoon lekker als drankje of tussendoortje kan. Nou dat viel me eigenlijk best tegen. Want het vulde echt heel goed.

Op mijn instagram zie je nog best regelmatig andere smoothie achtige bowls voorbij komen. Die zijn dus inderdaad dikker. Je zou verwachten dat die qua hoeveelheid meer zijn dan wat er in dat glas van de headerfoto zit. Maar dat is niet altijd zo. Om als voorbeeld die amandel chocolade dubbelsmoothie te nemen, daarvan passen 2 porties in 1 zo’n glas. Maar dat krijg ik echt niet op. Dus de meeste dingen die er als dessert uit zien op die foto’s eet ik eigenlijk als ontbijt. En dan is een smoothie best heel lekker.

Wat ik wel doe om mijn smoothie bowl vullend en gezond te maken. Zeker als ik het als ontbijt maak. Avocado! Zodat het niet alleen koolhydraten uit fruit zijn, maar er ook wat vetten in zitten om het vullend te maken. Ik heb zelf gemerkt dat alleen koolhydraten me maar kort een verzadigd gevoel geven. En vaak doe ik er ook nog 2 eetlepels collageenpoeder doorheen, zodat ik ook nog eiwitten erin heb zitten. Ook dat helpt me om te zorgen dat ik niet na 2 uur weer honger heb.

Daarmee maak ik mijn smoothies lekker, gezond en vullend. En kan ik prima elke dag ontbijten met een smoothie van banaan, avocado, cacao en amandelmelk. Waarbij het lijkt of ik chocoladevla eet, maar het stiekem veel gezonder is.

Dus wat moet je nou met smoothies. Lekker van genieten, maar je daarbij ook realiseren dat het ook best caloriebommetjes zijn. Dus om het structureel als tussendoortje te drinken is misschien minder handig. Af en toe, lekker van genieten. Wil je er vaker van genieten, overweeg dan eens er wat gezonde vetten en wat eiwitten aan toe te voegen om er een gezond ontbijt van te maken.

Meer meer meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.