Je innerlijke Pippi Langkous? Ja, die vrolijke vrouw met haar wilde plannen die nergens van schrok. Die ja. Mannen hebben die overigens ook, misschien dan zonder de 2 vlechtjes.

Maar wat bedoel ik nou met innerlijke Pippi Langkous? Dat stuk in jezelf dat enthousiast wordt van dingen. Dat stuk dat niet denkt “kan ik dat wel?” Dat stuk dat niet steeds denkt “misschien moet ik dat maar niet doen”.
En ook dat stuk dat tegen anderen dus niet zegt “kun je dat wel?”, maar dat enthousiast meedenkt hoe het wel kan.

En we zijn vaak onze innerlijke Pippi Langkous kwijtgeraakt. Te vaak denken we “dat past niet bij mij”. Maar eigenlijk zeggen we dan “dat past niet bij de rol / imago die ik me heb aangenomen”. Want of het echt bij je past, daar kom je pas achter als je het hebt geprobeerd. Dat is zonde als het iets is waar je wel enthousiast van werd.

Wat het nog lastiger maakt is als je een chronische ziekte hebt. Want dat zit je niet alleen met je imago. Maar ook met het beeld van je omgeving. Die vanuit alle goede bedoelingen en vanuit alle liefde je willen beschermen. Zodat je niet weer tegen de muur loopt. Volkomen logisch toch?

Lijkt mij wel. Er zit alleen wel een keerzijde aan het negeren van je eigen Pippi Langkous en het afremmen van die van anderen.

Want je remt ook het enthousiasme. Je remt ook het gevoel van “dit kan ik”. Je remt ook het ontdekken van nieuwe talenten.

Bovenstaande merk ik in meer of mindere mate al sinds ik thuis ben komen te zitten. Mensen die zeggen “lukt je dat wel?”
Bijvoorbeeld nu ik weer besloten heb de Mont Ventoux op te gaan voor Klimmen tegen MS. “Kun je dat wel? Want je bent de laatste tijd best vaak moe.” Klopt. Maar door thuis op de bank te blijven zitten ga ik me niet beter voelen. Daarmee zeg ik vooral tegen mezelf “zie je wel, je kunt het niet”. Het recept voor slecht in je vel zitten.

Dus tegen al die mensen die vanuit alle zorgen willen zeggen “kun je dat wel?” Verwoord het even anders. Denk enthousiast mee, en vraag bijvoorbeeld. Hoe ga je zo trainen dat je geen last heb van je vermoeidheid? Dan uit je ook je zorgen, maar zonder Pippi Langkous weg te duwen.

Want stiekem, stiekem is Pippi Langkous wel een heel leuke vrouw. Met stralende ogen en ontzettend veel levenslust.

Ik gun iedereen wat meer Pippi Langkous in zijn of haar leven.

Meer meer meer:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.