Ik weet niet of ik hier al eerder over heb geschreven, maar als dat wel zo is, dan is het in ieder geval een tijd geleden.

Maar ik moet nog regelmatig denken aan een opmerking die iemand eens maakte toen ik zei dat ik ziek was. En iets voor soortgelijke strekking hoor je ook wel eens (soms wat tussen de regels door) als je zegt dat je bent afgekeurd.

Nou heb je alle tijd om leuke dingen te doen

Sja, vast goed bedoeld. Daar ga ik tenslotte maar wel vanuit. Maar wat mensen vergeten, ik ben niet voor niets afgekeurd. En dat is deels ook logisch, want mensen zien me alleen op de goede momenten. Sommige ook op de matige tot redelijke momenten. Er zijn maar heel weinig mensen om me heen die me ook zien als het slecht is.
Dus dat anderen de perceptie hebben van “gaat best goed met haar, dus ze zal wel veel leuke dingen kunnen doen of veel tijd hebben voor hobby’s” is vanuit die kant best heel logisch.

Of het idee “die heeft toch alle tijd, dus dan kan zij dat vast wel even voor me doen”. Ook die gedachte snap ik zeker. Naja, heel eerlijk. Snap ik deels. Dat je denkt dat ik tijd heb en het kan doen snap ik. Dat je denkt dat je dus zelf lui / gemakzuchtig mag zijn omdat ik toevallig tijd heb, snap ik wat minder.

Wat mensen (logischerwijs) vergeten, ik heb wel alle tijd. Maar niet alle energie. Had ik die energie namelijk wel gehad, dan had ik (net als jullie) gewoon gewerkt en had ik ook niet meer alle tijd.

Iemand anders die gedeeltelijk is afgekeurd maakte eens de opmerking “ik werk 4 uur, dan heb ik 4 uur ‘werk’ om bij te komen. En zo ben toch ik toch 8 uur ‘aan het werk’.
In die vergelijking, werk ik ook gewoon 40 uur. Alleen zien die 40 uur er voor de buitenwereld uit als ‘lui’. Want dan hang ik wat op de bank, doe ik niets of weinig.

En natuurlijk heb ik wel meer tijd dan de fulltime werkende medemens, al is het maar omdat ik mijn ‘werk’ kan verdelen over de hele dag en ik dus onder kantoortijd soms even iets kan doen wat voor een werkende lastiger te plannen is. Maar dat betekent dus wel dat ik dat op een ander moment moet compenseren.

Waarschijnlijk kan ik mijn energie nog beter verdelen en inzetten dan ik nu doe. Minder dingen doen die me energie kosten en me weinig opleveren (huishouden bv) en meer zoeken naar wat ik leuk vind om te doen en me weinig tot geen energie kost (ook de dag erna niet). Want een gezellige avond met vrienden, superleuk, geeft zeker energie. Alleen vooral op dat moment en als leuke herinnering. De dag erna, kans is groot dat ik dan weer op de bank lig. Maar dan is het me de prijs ook waard, want het levert me ook leuks op.

Maar de perceptie dat ik de hele dag alleen maar leuke dingen aan het doen ben. Was het maar zo’n feest 😉

Voetnoot:
Als je nou wat wilt uitbesteden. Maak dan geen opmerking van “wil jij dat voor me doen, want je hebt toch alle tijd. Dan is het antwoord waarschijnlijk nee, puur omdat ik geen zin heb om persoonlijk assistent van je te worden, dan kom je namelijk vooral lui over en dat ga ik niet faciliteren.
De kans dat ik ja zeg als je vraagt “heb jij toevallig tijd en energie om dat voor me te doen” is een stuk groter. Dan geef je nog een soort van aan dat je wel doorhebt dat ik ondanks geen werk niet altijd en overal ja op kan (en wil) zeggen.

Meer meer meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.