De zomer, wie houdt er niet van? Er vanuit gaande dat zomer iets is met warmte, zon en zwemmen. Een beetje zoals het weer afgelopen week dus.

Echter staat MS erom bekend dat veel mensen met MS niet tegen de warmte kunnen. Doe hen maar de winter, ze vervloeken de zomer. Veel mensen hebben in zomer meer last van hun MS klachten, meer vermoeidheid en dus minder kwaliteit van leven. Een warme douche? Nah. Sauna? No way! Koelvest? Ja! Airco? Absoluut.

En hoe zit het dan bij mij? Ik ben zoals wel vaker weer eens de vreemde eend in de bijt. Ik kan zowel tegen de warmte als tegen kou. Hoewel ik slechter tegen kou dan tegen warmte kan. Sauna? Ja fijn! Warme douche? JA! Koelvest? Neuh. Airco? Wel fijn, maar geen noodzaak.

Mijn ervaring is anders dan ‘gemiddeld’, en dat zegt eigenlijk niet meer dan dat iedereen uniek is. Er zijn er die kunnen slecht tegen warmte maar niet iedereen daarvan heeft MS. Er zijn ook legio mensen zonder MS die blij zijn als het straks weer herfst is.

Ik heb niet meer last van de zomer dan de meeste mensen zonder MS. Als het echt een hittegolf is vrijwel iedereen wat slomer, dat geld voor mij net zo goed. Dan ben ik net zo blij met een airco als ieder ander.

Maar bij deze temperaturen van rond de 25 graden. Heerlijk. Binnenkort dagje sauna, ik kijk er nu al naar uit. En natuurlijk is het in de zon wel erg warm. Maar dat vind mijn partner zonder MS ook. Dus daarin ben ik niet anders. Midden op de dag zit ik toch liever binnen of in de schaduw, minder warm. En ook beter voor mijn huid, want die snapt het fenomeen zon niet zo goed. Mijn huid begint langzaam te leren dat er nog een tussenvariant is tussen wit en rood, namelijk, lichtbruin.

Moraal van dit verhaal. Iedereen is anders. Dus dat 80% van de mensen met MS slecht tegen warmte kan, betekent dus ook dat er 20% is die daar geen last van heeft. En wat ik me altijd afvraag. Hoe compleet is altijd de groep respondenten bij dat soort onderzoeken? Doen vooral de mensen mee die zijn afgekeurd? Die veel klachten hebben? Of doen ook de mensen mee die nog volledig werken en eigenlijk vrij weinig tot geen klachten meer hebben?

Dus mocht je iemand tegenkomen die een bepaald labeltje heeft waarvan je weet dat het merendeel bepaalde klachten heeft. Toets even bij die persoon of dat voor die persoon ook zo is, of dat die bij de kleinere groep hoort.
Dat scheelt mij en anderen in dezelfde situatie steeds opnieuw uitleggen dat niet iedereen met MS niet tegen de warmte kan en ik me eigenlijk wel prima voel zo lekker in het zonnetje.

Meer meer meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.