Sja huisdieren. Vaak zijn ze echt een onderdeel van het gezin. Heel veel mensen hebben huisdieren. Honden, katten, konijnen, noem maar op. De meeste dieren kunnen, net als mensen, wel eens ziek worden. Het ene dier is daar wat gevoeliger voor dan het andere. Maar dat is bij mensen eigenlijk net zo goed.
Nou hebben wij 2 katten en proberen we zo goed mogelijk voor ze te zorgen. De ene kat is net wat gevoeliger voor ziekte/stress dan de andere. En wat gebeurt er als die kat teveel stress ervaart. Hij krijgt blaasklachten. Dat merken we in eerste instantie niet echt, katten zijn namelijk meesters in het verbergen van klachten. Op zich logisch, vanuit het feit dat ze afstammen van de grote katten in het wild en dat in het wild het niet handig is als je laat zien dat je niet fit bent. Huiskatten hebben die neiging nog steeds. (Andere dieren doen dat trouwens ook)
Maar uiteindelijk krijgt onze kat blijkbaar toch zoveel last dat hij ons dat wil laten weten. Het lastige daaraan is, katten kunnen niet praten en wij kunnen niet miauwen. We kunnen wel die geluiden maken, maar we hebben geen idee wat de betekenis van een specifieke miauw is. Dus onze kat plast op bed ’s nachts als signaal van “hey er is iets”. Soms is dat ‘iets’ een “de kattenbak is echt te vies”, maar de laatste keer was daar geen sprake van. Toen hij de nacht daarna weer op bed wilde plassen (we herkennen zijn gedrag en ik was net op tijd wakker om te voorkomen dat hij ging plassen op bed) hadden we door “dit is geen protest tegen een vieze bak”. Dus dat werd urine controle bij de dierenarts en daar kwam inderdaad wat uit.
Een week later zelfde verhaal. Waarschijnlijk was dat een “ik voel me nog steeds niet lekker en ben ondertussen ook misselijk”, want daarna hadden beide katten geen eetlust meer en begonnen ze te braken. De kat met blaasproblemen braakt eigenlijk altijd netjes op de vloer waar geen tapijt oid ligt. De andere kat is daarin wat minder handig (voor ons), dat was op bed en op de bank.
Ondertussen zijn ze op dat vlak gelukkig alletwee weer de oude.
Dat betekende echter wel dat in de afgelopen 2 weken ik een keer of 3a4 ons dekbed heb kunnen wassen. Nou hebben mijn partner ik alletwee een vier seizoenen dekbed in dezelfde maat en ligt er 1 op het logeerbed en de ander op ons bed. Dus ’s nachts kwam ik goed weg met “ene dekbed in wasmachine, andere dekbed van logeerbed pakken”.
En de invloed op de nachtrust? Natuurlijk sowieso de nachten dat je eruit moet om het dekbed te wisselen. Waarbij we wel dankbaar zijn dat we op tijd wakker worden, voordat het de topmatras in loopt. Maar ook de nachten erna ben je toch wat meer op je hoede. In ieder geval ik. Dus zolang de urine nog niet goed is, laat ik de katten ’s nachts niet meer op de slaapkamer. Dan hoef ik me geen zorgen te maken over of ik ineens weer het dekbed moet gaan wassen.
Gelukkig accepteren de katten dat de deur ineens dicht is.
En toch… blijven het dierbare huisdieren. We mopperen soms wel wat, maar stiekem houden we toch wel van ze.